Shiatsu

shiatsu-reset-massage-praktijkShiatsu massage onderscheidt zich van andere therapieën o.a. doordat diagnose en behandeling zijn gecombineerd. Elke toepassing van druk met de handen of vingers (dit is betekenis van shiatsu) brengt ook een diagnose met zich mee. Handen kunnen verschil in huidtemperatuur, stijfheid van de spieren signaleren, shiatsu is hierdoor een gezondheidsbarometer. 

Bij shiatsu wordt het hele lichaam behandeld. Aan de plaatsen waar de ziekteverschijnselen zich vertonen wordt specifiek aandacht besteed. Shiatsu werkt preventief, verzachtend en herstellend. Regelmatige shiatsu behandelingen helpen afwijkingen in het lichaam op te sporen, voorkomt oververmoeidheid  en het optreden van ziekte. In de oosterse  landen is dit de gebruikelijke manier van omgang met ziekte, behandelen van de oorzaak van de klacht in plaats van het symptoom. Klachten worden volgens de oude Chinezen veroorzaakt door een onbalans in de energieverdeling in lichaam en geest. Als deze weer in balans is kan de patiënt zichzelf beter tegen de ziekte wapenen en kan de genezing in gang worden gezet.

Deze klachten die vaak in combinaties optreden, hebben dikwijls zowel een geestelijke als een lichamelijke oorzaak. Burn-out en stress zijn hiervan typische voorbeelden. Shiatsu beïnvloedt fysieke- en psychologische factoren en is daarom bij uitstek geschikt voor de behandeling voor dit soort dubbele klachten. Maar ook klachten aan rug, nek, schouders en hoofdpijn kunnen worden behandeld met shiatsu. Bij chronische klachten kan shiatsu verlichting en steun geven, waardoor het gevoel van welzijn verbetert.

Shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is van belang de klachten eerst aan de huisarts voor te leggen. Een verwijzing voor shiatsu is echter niet nodig.

Zen shiatsu

Deze oosterse vorm van shiatsu is een speelse en vloeiende shiatsu vorm waarbij druk,-rek-en strektechnieken op de meridianen wordt uitgeoefend met handen, voeten,ellebogen en knieën. Bij deze vorm van shiatsu lig je gekleed in makkelijk zittende kleding op een futon ( japans matras) De filosofie en theorie van zen-shiatsu is die van de qi stroom in het meridianenstelsel waarin yin en yang, het passieve en het actieve, in harmonie moeten zijn en waarin een verstoring van de gezondheid door blokkade in dit energiesysteem wordt veroorzaakt. Door het opheffen van deze blokkade krijgt de doorstroming weer zijn kans en kunnen de meridianen de organen weer evenwichtig laten functioneren.

Voetreflex binnen de shiatsu behandeling:

Voetreflexmassage zou je kunnen zien als een vorm van shiatsu die werkt met reflexzones op de voet die corresponderen met gewrichten en organen in het lichaam. Wanneer aanraking van het lichaam om bepaalde redenen (tijdelijk) niet verdragen kan worden is een voetreflexbehandeling een goed alternatief. Ik gebruik deze technieken binnen mijn shiatsu behandelingen.

Wanneer:

Soms heb je onverklaarbare klachten zoals pijn, vermoeidheid of maag-, darmproblemen zonder dat er een oorzaak kan worden gevonden. Zonder aanwijsbare medische oorzaak zijn deze klachten vaak lastig te accepteren. Ontspanning door shiatsutherapie kan dan heel goed helpen: wanneer je lichaam ontspant, je gedachten tot rust komen en je weer beter kunt slapen, heb je meer energie over om met je klachten om te gaan.

Ook wanneer je het een periode druk hebt of een periode waarin er veel van je wordt gevraagd kan shiatsutherapie ondersteunend werken. Je blijft in contact met je lichaam en het is een goede manier om spanningen kwijt te raken. Zo voorkom je dat je klachten krijgt als hoofdpijn, hartkloppingen, spierpijn of een gespannen gevoel.